TAİS Ortak Girişimi (OG) ve STM İş Ortaklığında, Türk Deniz Kuvvetleri için inşa edilen, MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesinde, İZMİR ve İZMİT fırkateynleri, suyla buluştu. Milli fırkateynlerin havuz donatım faaliyetleri başladı.
T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyacı için yürütülen MİLGEM Projesi’nin devamı niteliğindeki İSTİF Sınıfı Fırkateynler kapsamında, üç yeni fırkateynin yapımında önemli bir kilometre taşı daha geride kaldı. TAİS OG ve STM İş Ortaklığında, Anadolu Tersanesi’nde inşa edilen MİLGEM 6 – İZMİR (F-516) ve Sedef Tersanesi’nde inşa edilen MİLGEM 7 – İZMİT (F-517) fırkateynleri yoğun süren inşa faaliyetlerinin ardından denize indirildi. Suyla buluşan fırkateynler havuz donatım aşamasına geçti.
Güleryüz: Milli Fırkateynde Yerlilik Oranını Yüzde 80’in Üzerine Taşıyoruz
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, milli fırkateynlerin Mavi Vatan savunmasında önemli bir yer edindiğini belirterek şunları kaydetti:
“Ülkemizin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL’a kardeş olacak; İZMİR ve İZMİT fırkateynlerimiz için önemli bir kilometre taşına daha imza attık. Savunma Sanayii Başkanlığımız öncülüğünde, TAİS OG ve STM İş Ortaklığında inşa ettiğimiz milli fırkateynlerimiz mavi sularla buluştu. Denize indirdiğimiz İki gemimizin havuz donatım faaliyetlerine başlarken, üçüncü gemi İÇEL (F-518)’in de denize indirmesini en kısa sürede gerçekleştireceğiz. Sensör ve silah sistemi azami milli imkanlarla geliştirilen İstif Sınıfı Fırkateynlerimizin ilk gemisi TCG İSTANBUL’u STM ana yükleniciliğinde, yüzde 80 yerlilik oranıyla Donanmamıza teslim etmiştik. Bugün denize indirdiğimiz ve inşa edeceğimiz diğer gemilerde ise millileştirme adımlarımız ile bu oranı yüzde 80’in üzerine çıkacağız. MİLGEM Ada Sınıfı Korvet, MİLGEM İstif Sınıfı Fırkateynin ilk gemisinin yanı sıra yurt dışı projelerden edindiğimiz, askeri gemi inşa tecrübe ve teknolojimizi, MİLGEM 6-12 gemilerine aktarmaya devam edeceğiz. Milli ve modern sistemlerle donatacağımız gemilerimiz Donanmamıza ve Mavi Vatan’a hayırlı olsun. Türk Donanması’nı milli mühendislik kabiliyetlerimizle güçlendirmeye devam edeceğiz.”
Mavi Vatan’a 8 Milli Fırkateyn
MİLGEM ADA SINIFI korvetlerin 2. faz devamı niteliğinde olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn projesinin ilk gemisi olan TCG İSTANBUL (F-515) Fırkateyni, STM ana yükleniciliğinde, İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edildi. Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olan TCG İSTANBUL, 19 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Projenin devamı kapsamında MİLGEM 6-7-8’inci gemiler için de imzalar Savunma Sanayii Başkanlığı’nda düzenlenen 6 Nisan 2023 tarihli törenle atıldı. TAİS OG ve STM İş Ortaklığında hayata geçirilecek olan MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesinin 6,7 ve 8'inci gemileri; Anadolu, Sedef, ve Sefine tersanelerinin her birinde eş zamanlı olarak başlatıldı. Milli fırkateynlerin (İZMİR, İZMİT ve İÇEL) ilk sac kesim töreni, 10 Nisan 2023 tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirildi. Bu 3 fırkateynin 2026 yılı içinde, Türk Donanmasının hizmetine girmesi hedefleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında, 3 Ocak 2024 tarihinde yapılan Savunma Sanayii İcra Kurulu (SSİK) Toplantısı’nda, MİLGEM İ Sınıfı Fırkateynler 9-10-11-12. Gemilerin inşasına yönelik karar alındı. Böylece proje kapsamında inşa edilecek İ Sınıfı Fırkateyn sayısı 8’e çıkarıldı. Söz konusu 7 adet MİLGEM fırkateyninin inşaa faaliyetleri, TAIS OG proje yönetimi, TAIS ortağı Anadolu, Sedef ve Sefine tersaneleri ve STM İş Ortaklığında gerçekleştiriliyor.
Milli Savaş Sistemleri İle Donatılacaklar
Milli fırkateynler, yüksek yerlilik oranına sahip milli bir elektronik harp sistemi ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemini bünyesinde barındıyor. Tüm sensör ve silah sistemi millî olarak geliştirilen İSTİF Sınıfı Fırkateynler millî hava savunma kabiliyetleri ile donatılacak. Fırkateynler, MİDLAS Milli Dikey Atım Sistemi, ATMACA Seyir Füzesi, GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, Cenk-S AESA Radarı, ADVENT Savaş Yönetim Sistemi gibi ileri ve milli çözümlerle donatılacak. İlaveten Baş Top ve Ana Tahrik Sisteminin muhtelif bileşenleri gibi birçok alanda da millîleştirme faaliyetleri sürdürülecek ve gemilerin yerlilik oranı yüzde 80’in üzerine taşınacak.
Ada Sınıfı Korvet ve İstif Sınıfı Fırkateynin Farkları
Yapısı itibarı ile ADA sınıfı korvetlerden farklı özelliklere sahip olan MİLGEM İ Sınıfı Fırkateyn Projesi, üzerinde taşıyacağı silah elektronik sistemlerin büyük oranda yerli üretim olması sebebiyle, Türk savunma sanayii adına kritik bir önem taşıyor. İ Sınıf Fırkateynler, denizaltı savunma, su üstü ve hava savunma harbi yetenekleri, ileri karakol faaliyetlerinin icrası, keşif, gözetleme, hedef tespit, teşhis, tanıma ve erken ihbar özellikleriyle dikkat çekiyor. ADA sınıfına göre silah sistemlerinde yapılan donanım değişikliği ve ilaveler nedeniyle boyu 10 metre uzatılmış olan ilk milli fırkateynler, 3100 ton desplasman, 113 metre uzunluk ve 14,4 metre genişliğe sahip. MİLGEM İ sınıfı Fırkateyn, ADA sınıfı korvetlerden, hava savunma güdümlü mermiye sahip olma kabiliyeti ile de farklılaşıyor.